IDENTITEIT
OBS De Melkweg is een openbare school, waarbij diversiteit gezien wordt als verrijking. Als school vinden wij dat een openbare basisschool ook het meest overeenkomt met de huidige pluriforme samenleving. Wij gaan hierbij uit van de kernwaarden van het openbaar onderwijs:
Iedereen welkom
Alle kinderen zijn welkom op onze school, ongeacht hun godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, afkomst, geslacht of seksuele geaardheid. Er zal geen voorkeur gegeven worden aan een bepaalde populatie mensen. Een multiculturele populatie kinderen zal zorgen voor een reële weerspiegeling van de maatschappij, waarop wij de kinderen willen voorbereiden. Wij willen dat onze kinderen deze waarde ook naleven en elkaar niet zullen beoordelen op hun levensovertuiging, godsdienst etc.
Waarden en normen
Wij besteden aandacht aan diverse waarden en normen. Hierbij accepteren wij de waarden en normen van een ander. In de school worden echter de sociale en maatschappelijke waarden die wij, als team, belangrijk achten wel nageleefd. Hierbij staan de waarden vriendschap, samenzijn, respect, gelijkwaardigheid en acceptatie centraal. Wij vinden het belangrijk dat deze waarden worden nageleefd door iedereen, om een fijne omgang met elkaar in en rondom de school te kunnen creëren. Deze waarden worden overgedragen door het hele team van OBS de Melkweg. Wij zijn allemaal gelijkwaardig aan elkaar en dragen allemaal ons steentje bij in en rondom de school en dus ook in de samenleving.
Iedereen benoembaar
Benoembaarheid op de openbare school staat open voor iedereen, ongeacht levensovertuiging, godsdienst, politieke gezindheid, afkomst, geslacht of seksuele geaardheid. Wij kijken bij het aannemen naar de kwaliteiten van de persoon als leerkracht en hoe deze ingezet kunnen worden om de ontwikkeling van onze kinderen te bevorderen. Wel verwachten wij dat de leerkracht achter de kernwaarden van het openbaar onderwijs staat en deze praktiseert. Wij vinden het namelijk belangrijk om als team dezelfde visie op onze identiteit te hebben en te delen.
Van en voor de samenleving
Als team van OBS de Melkweg vinden wij het belangrijk om de kinderen te stimuleren om te participeren in de samenleving. Wij willen dat de school een weerspiegeling is van de samenleving. Daarom stimuleren wij kinderen om zoveel mogelijk binnen de school(ontwikkelingen) te participeren en creëren wij hier ook ruimte voor. Zo hebben wij een ‘kinderraad’ waarbij de kinderen vanaf Jupiter (groep 5) aan kunnen deelnemen. Wij leren de kinderen op deze manier om ook zorg te hebben voor elkaar. De kinderen denken dan ook aan de belangen van de anderen. Verder vinden wij communicatie, ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie belangrijk. Wij proberen zo ook ieder jaar een goed doel te steunen met de kinderen door, onder andere, een kerstmarkt te organiseren. Zulke activiteiten zijn alleen mogelijk wanneer verschillende partijen participeren en samenwerken.
Wederzijds respect
Binnen OBS de Melkweg hebben wij respect voor elkaar. Dit houdt in dat wij iedereen in zijn of haar waarde laten. Bij discussies worden meningsverschillen geaccepteerd en leren wij dat deze er kunnen zijn. Vrijheid van meningsuiting is een waarde die hierbij centraal staat. Wij leren de kinderen echter aan dat dit op een respectvolle manier kan en mag. Wel zijn er bepaalde waarden die nageleefd worden in de school, zoals in de vorige alinea genoemd. Deze houding willen wij ook uitstralen naar de ouders, zodat iedereen zich welkom voelt. Op feestdagen van bepaalde godsdiensten is het daarom ook mogelijk om verlof te vragen indien dit niet al een vrije dag is.
Levensbeschouwelijke godsdienst
Wij bieden de gelegenheid om levensbeschouwelijke vormings- of godsdienstonderwijs te volgen. Wij willen hierbij leren van elkaars diversiteit en achtergronden. Zo wordt er in de klassen het gesprek aangegaan over verschillende culturen. Dit is altijd met een positieve insteek met het doel om van elkaar te leren. De kinderen in groep 4 hebben de mogelijkheid om de communie te doen en in groep 8 het vormsel. Wij, als leerkrachten, zullen onze eigen religieuze opvattingen absoluut niet overbrengen op de kinderen. Wij leren de kinderen om respect te hebben voor de godsdienst van eenieder en op de hoogte te zijn van elkaars religieuze activiteiten.